Tehtävänä oli vanhaan hirsimökkiin suunnitella uusi lasitettu terassi. Lasitus vaatii jäykän muuttumattoman rungon, jotta liukulasit pääsevät liikkumaan niin kesällä kuin talvellakin eikä kosteusvaikutus tai lumikuorma aiheuta vääntymiä liukulasien yläpuoliseen rakenteeseen.
Rakennus oli nykymääräysten mukaan jo liian lähellä järveä, joten terassin laajentaminen ei onnistunut suoraan. Mutta pieni laajennus kuitenkin saatiin suunniteltua siten, että vanha vesikatto ja räystäslinja säilyivät ja laajennus tehtiin sen alla noin 12 cm.
Terassin perustuksen vanhat betonipilarit olivat vinoutuneet ajan saatossa ja näin ne poistettiin samalla, kun terassin lattia ja puupilarit poistettiin. Tätä ennen vesikaton reuna oli hieman tunkeilla nostettu ja tuettu kakkosnelosilla seinän alaosasta. Nämä tukipuut sidottiin ristilaudoituksella nurjahtamisen estämiseksi.
Uutta terassia suunniteltiin siten, että siihen ei tulisi ollenkaan kaidetta. Tämä vaati sen, että putoamiskorkeus saa olla enintään 500 mm. Tämän takia päätimme tehdä uuden terassin noin 250 mm nykyistä alemmaksi ja samalla päätimme nostaa penkereellä kuistin edustaa.
Näillä pyrkimyksillä aloitimme uusien pilareiden teon. Alle laitoimme soraa ja eristelevyn ThermiSol EPS 120 Routa 50 mm. Anturat laudoitettiin ja raudoitus asennettiin paikoilleen, jonka jälkeen anturat valettiin. Näiden kuivuttua asennettiin pilariharkot paikoilleen ja lopuksi ne valettiin betonilla.
Tämän jälkeen rakennettiin terassitaso. Lattiavasat ovat 100×50 K400 ja niiden päälle tuli terassilauta 28×95 K100. Sen jälkeen asennettiin terassin pitkään etulinjaan teräskehä 80x80x4 mm sinkitystä teräsputkesta. Näin saatiin taipumaton jäykkä rakenne terassilasitusta ajatellen. Teräskehän päälle asennettiin puurima, ja sitä vasten laskettiin kattokannattajat. Teräskehikosta on hyvää olla suunnitelmat ennen metallimiehelle työn vientiä. Silloin toimitus on huomattavasti joutuisampaa ja edullisempaa. Ohessa pari esimerkkiä teräskehän suunnitelmista.